Izolarea acoperisurilor – Ce fel de izolatie folosim ?


Izolatia unei case se comporta ca o bariera impotriva pierderii de caldura sau a incalzirii excesive. Este in special indicata pentru pereti si acoperisuri, dar si pentru tavane, atunci cand spatiul de sub invelitoare este unul nelocuit si neincalzit. In acest articol vom prezenta in principal beneficiile izolarii acoperisului.

Izolatia creste gradul de eficienta termica, reducand in acest fel cheltuielile de intretinere a casei . Cele mai utilizate solutii de izolare a peretilor sunt izolatiile cu polistiren . Mai rar se foloseste la izolarea peretilor solutiile bazate pe vata minerala sau spuma poliuretanica. Pentru acoperis lucrurile stau putin invers, cea mai folosita solutie reprezentand-o vata minerala, urmata de izolatia cu celuloza, spuma poliuretanica si in final polistirenul .

Izolatie acoperis cu vata mineralaIzolarea acoperisului cu vata minerala

Daca va tenteaza idea unei “case verzi”, atunci vata minerala este ceea ce aveti nevoie. Cele mai utilizate variante sunt vata minerala de sticla sau vata minerala bazaltica. Atat vata minerala de sticla, cat si cea bazaltica sunt realizate pe acelasi principiu : retinerea unui volum foarte mare de aer in interiorul materialului , acesta asigurand atat o izolare termica, cat si una fonica.

Avantajele izolatiei cu vata minerala

 • Vata minerala este in mod natural rezistenta la umiditate, cu alte cuvinte nu acumuleaza umezeala in material.
 • Este o bariera naturala impotriva sunetului.
 • Vata minerala nu arde decat la temperaturi de peste 1000° Izolatia actioneaza in felul acesta ca o bariera impotriva focului, incetinind incendiile si oferind mai mult timp pompierilor sa intervina.

Dezavantajele izolatiei cu vata minerala

 • Fibrele inhalate provoaca iritatii, sau chiar boli, ale cailor respiratorii. Din aceasta cauza este foarte important ca montajul barierei de vapori sa fie foarte bine realizata, sigilarea acesteia la suprapunerea randurilor de folie si la intersectia cu peretii fiind foarte importanta.
 • Vata minerala are rezistente mecanice mai mici comparativ cu polistirenul si spuma poliuretanica, acest lucru putand duce in timp la aparitia fenomenului de “ tasare” .

Izolarea acoperisului cu polistiren

Polistirenul expandat reprezinta cea mai ieftina solutie de termoizolare a acoperisului unei case, fiind alaturi de vata minerala si cele mai usor de instalat. Pentru realizarea unei izolatii cu polistiren nu aveti nevoie de scule sau echipamente speciale.

Avantajele izolarii cu polistiren

 • Este cea mai ieftina varianta de termoizolare a acoperisului.
 • Polistirenul nu se taseaza in timp.
 • Izolatia cu polistiren se realizeaza usor, fara a fi necesar sa detineti scule si echipamente speciale.
 • In functie de densitatea materialului se poate mari eficienta energetic a izolatiei.

Dezavantajele izolatiei cu polistiren

 • Nu este un material permeabil , ceea ce poate duce la senzatia de sufocare, mai ales in anotimpurile calde.
 • Este un material partial ignifug, rezista doar cateva minute inainte sa se aprinda, datorita unui aditiv care este daugat in procesul de fabricatie al placilor.
 • Pentru a umple perfect golurile dintre capriori este necesar sa fie foarte bine masurat si taiat. Golurile mici ( chiar si de 1-2 mm ), dintre capriori si placa de polistiren duc la o scadere drastica a calitatii izolatiei.
 • Caldura excesiva (60-70 grade C), pe o perioada lunga de timp, poate duce la deteriorarea polistirenului si implicit la pierderea proprietatilor izolatoare.

Izolatia cu spuma poliuretanicaIzolarea acoperisului cu spuma poliuretanica

Spuma poliuretanica este unul din cele mai performante tipuri de izolatie, avans un coeficient termic foarte bun.  Aplicarea spumei poliuretanice se realizeaza cu ajutorul unui utilaj dotat cu un pistol care pulverizeaza spuma poliuretanica. Aceasta adera la suprafata pe care este pulverizata, dupa care incepe sa expandeze. In cazul in care se foloseste o spuma poliuretanica cu celula inchisa nu mai este nevoie sa instalati o bariera de vapori .

Avantajele izolarii acoperisului cu spuma poliuretanica

 • Are un coeficient termic de izolare foarte bun, din acest punct de vedere fiind una dintre cele mai bune solutii pentru izolarea acoperisurilor.
 • Adera perfect pe diverse tipuri de materiale intalnite la structura unui acoperis ( lemn, caramida, beton, etc), acest lucru permitand cresterea calitatii rezultatului final.
 • In cazul in care se utilizeaza o spuma poliuretanica cu celula inchisa nu mai este necesar sa se foloseasca o bariera de vapori, acest lucru reflectandu-se in costurile finale ale constructiei.
 • Izolatia cu spuma poliuretanica asigura si o izolare fonica foarte buna.
 • Spuma poliuretanica arde dar comparativ cu alte materiale nu intretine arderea ( polistiren ).
 • Este foarte rezistenta din punct de vedere structural la temperature extreme ( -50° – +100° ).

Dezavantajele izolarii cu spuma poliuretanica

 • Costurile initiale sunt mai mari decat in cazul altor solutii “; clasice “ ( izolatia cu vata minerala sau polistiren ). Datorita materialului in sine dar si a costurilor privind utilajul care pulverizeaza spuma poliuretanica, costurile initiale ale unei izolatii cu spuma poliuretanica sunt sensibil mai mari decat ale unei izolatii cu polistiren sau vata minerala.
 • Majoritatea spumelor poliuretanice emana gaze toxice atunci cand ard.
 • O mare parte din izolatia pe baza de spuma poliuretanica este fabricate din material petroliere, ceea ce poate fi un motiv de ingrijorare petru persoanele care doresc sa reduca utilizarea combustibililor fosili.

 

Izolarea acoperisului cu celuloza

Izolatia cu celuloza a devein o solutie din ce in ce mai utilizata, atat pentru acoperisuri, cat si pentru peretii caselor de lemn.

Avantajele izolarii acoperisului cu celuloza

 • Fibrele de celuloza sunt obtinute din materiale reciclate ( in principal hartie ), acest lucru asigurand un climat sanatos in spatiul aflat imediat sub invelitoare ( mansarda ).
 • Datorita formei si marimii fulgilor de celuloza puteti izola foarte bine si elemente mai dificile ale constructiei ( tevi, conductor electrici, etc. ), crescand in acest fel randamentul termoizolatiei.

Dezavantajele izolarii cu celuloza

 • Daca nu este suflata corect, in timp, fibrele de celuloza se vor tasa, scazand eficienta izolatiei.

 

Indiferent de varianta de izolatie pentru care inclinati sa optati trebuie sa fiti constienti de faptul ca aceasta are atat avantaje, cat si dezavantaje. Cunoasterea acestora va ajuta sa luati cea mai buna decizie.