Avantaje si dezavantaje geamuri termopan


Daca a sosit momentul pentru renovarea casei si doriti sa inlocuiti vechile ferestre, ar trebui sa luati in considerare instalarea unor ferestre cu geam termopan. Sunt o alegere foarte buna pentru orice casa deoarece arata foarte bine, atat in varianta cu tamplarie din lemn natural, PVC sau aluminiu, si au destul de multe avantaje tehnice. Bineinteles, costurile initiale de montaj sunt mai mari decat in cazul ferestrelor clasice, cu un singur strat de geam, insa, investitia se va amortiza intr-o perioada relativ scurta de timp. Datorita gradului ridicat de eficienta, ferestrele cu geam termopan va ofera o mai buna izolatie, acest lucru avand ca efect reducerea costurile la facturile de gaz, sau curent.

O fereastra termopan este formata din doua sau mai multe foi de sticla, cu un gaz inert “sigilat” intre ele. Acest proces face ca gradul de izolare al ferestrei sa fie foarte ridicat.

Tamplarie lemn cu geam termopanAvantajele geamurilor termopan

  • Reduceti cheltuielile cu incalzirea. Geamul termopan actioneaza ca o bariera termica izolatoare si astefel veti folosi mai putina energie pentru a incalzi spatiul de locuit, rezultand implicit si facturi de intretinere mai mici.

Adaugand si un al treilea, sau chiar al patrulea strat de geam, veti mari gradul de izolare al ferestrei. Fiecare strat ajuta semnificativ  la imbunatatirea coeficientului de transfer termic. Cu cat acest coeficient este mai mic, cu atat fereastra termopan ofera o izolatie mai buna.

  • Condens mai putin, sau chiar deloc. Scapati intr-o mare masura de neplacerile cauzate de aparitia condensului in casa, sau pe ferestre. Cu cat numarul de geamuri din componenta ferestrei termopan este mai mare, cu atat riscul aparitiei condensului pe sticla interioara, este mai mic.
  • Izolare fonica. Fereastra termopan creaza o bariera fonica intre casa si mediul inconjurator. Pentru o izolare fonica foarte buna este important atat numarul foilor de geam, grosimea acestora cat si distanta dintre acestea.
  • Siguranta sporita. Geamurile termopan sunt mai rezistente decat cele clasice, prin urmare maresc gradul de protectie al locuintei dumneavoastra. Fiind mai robuste decat clasicele ferestre din lemn cu o singura foaie de geam, este mai greu sa fie fortata deschiderea din exterior.
  • Reduc daunele asupra mobilei si finisajelor din casa, cauzate de razele de soare. Avand in vedere ca reduc cantitatea de caldura si reflecta o parte din razele de soare, se reduc daunele asupra mobilei, picturilor, covoarelor si a restului finisajelor din casa, lucruri sensibile la lumina si temperatura excesiva.

Dezavantajele geamurilor termopanTamplarie PVC cu geam termopan Articol

  • Nu pot fi reparate de oricine. Spatiul dintre cele doua fasii de sticla este umplut cu un gaz inert, acest lucru oferind protectie termica si fonica. Daca etansarea nu este facuta corespunzator vor aparea urme de condens pe interiorul sticlei. Odata sigilate, cele doua bucati de geam nu mai pot fi separate pentru reparatii. Geamul (sticla) va trebui inlocuit cu totul.
  • Izolare foarte buna a camerelor. Desi acest lucru ar trebui sa reprezinte un avantaj, izolarea foarte buna a camerelor poate duce la aparitia condensului si a diverselor forme de mucegai. In functie de umiditatea din camera, temperatura din interiorul acesteia si temperatura exterioara, vaporii de apa se vor transforma in picaturi de condens. Condensul apare de obicei pe sticla geamului termopan, in cazuri extreme chiar si pe peretii exterior ai camerei ( in stuatiile cand acestia nu sunt izlati ). Solutia pentru aceasta problema o reprezinta aerisirea zilnica a camerelor si folosirea unui dezumidificator.
  • Nu se potrivesc foarte bine cu locuintele mai vechi. Geamurile termopan au un aspect modern, prin urmare nu se vor potrivi oricarei locuinte. Iar daca un proprietar se decide sa inlocuiasca doar anumite ferestre, atunci aspectul exterior va fi neterminat si asimetric.

Important de retinut este faptul ca instalarea incorecta a geamurilor termopan poate crea probleme serioase. In cazul in care doriti sa va instalati ferestre termopan va sfatuim sa apelati la firme autorizate care sa va ofere garantie de minim 3 ani pentru lucrarea executata.