Amenajarea unei bucatarii la mansarda


 

Solutii pentru optimizarea spatiului mansardei

Acoperisul in panta, structura partial vizibila si ferestrele de mansarda ii confera acestui spatiu un aspect deosebit.  Armonizarea utilului cu designul poate sa va ofere efecte scenice spectaculoase.

Transformarea unui pod intr-un spatiu locuit presupune sa luati in considerare toate limitarile impuse de suprafata si inaltime, cu alte cuvinte sa creati designul camerelor cu mai multa atentie. Acest lucru presupune sa combinati cu o mai mare prudenta mobila, accesoriile si culorile camerelor, astfel incat acestea sa va ofere un confort sporit si senzatie placuta.

Bucataria la mansarda trebuie sa fie un spatiu bine luminat si aerisit. Din aceasta cauza este important sa existe ferestre generoase, care sa permita atat patrunderea luminii naturale, cat si a aerului curat. De obicei culoarea folosita pentru bucatariile aflate la mansarda este alb deoarece este o culoare foarte luminoasa si care va permite sa adaugati diferite aranjamente florale, oferind in acest fel camerei o importanta doza de prospetime.

Ferestre VELUX la bucatarieProiectarea spatiului interior

Planul inclinat, aflat in multe cazuri la mica inaltime, reduce posibilitatea de folosire eficienta a intregului spatiu disponibil, in unele cazuri nepermitand fixarea mobilierului cu inaltime si forma standard in pozitia dorita. Prin urmare, alegerile facute trebuie sa exploateze la maxim spatiul orizontal, in detrimental celui vertical.

In cazul in care parapetul mansardei dumneavoastra are o inaltime mica cea mai buna solutie ar fi sa optati pentru mobila realizata la comanda, pe dimensiunile exacte ale spatiului dumneavoastra.

Organizarea bucatariei de la mansarda

In marea majoritate a mansardelor bucataria este una cu living-ul. Din aceasta cauza o idee buna, in cazul in care spatiul va permite, este organizarea unei insule in mijloc. Astfel veti avea destul spatiu pentru prepararea mancarurilor.

Insula fiind pozitionata in mijloc este accesibila din orice parte si, prin urmare, toata familia poate sa participle la crearea felului de mancare preferat.

Pentru a optimiza spatiul existent cat de mult se poate, toate elementele de depozitare pot fi ascunse in partea inferioara a insulei. Aici putem include chiar si un frigider de mici dimensiuni sau masina de spalat vase.

Daca in apartament locuiesc doar doua personae, insula poate fi folosita si pe post de masa de bucatarie. Sau, se poate adauga o extensie inaltata pentru a transforma o parte din insula in bar/masa de bucatarie.

Un aspect important de care trebuie tinut cont, atunci gandim asezarea mobilierului de bucatarie intr-o camera la mansarda, il reprezinta pozitia blatului de preparare a mancarurilor si deasemenea pozitia chiuvetei. Pe cat posibil acestea vor fi asezate astfel incat sa beneficieze de o cantitate insemnata de lumina naturala. In cazul in care amplasarea unei ferestre verticale nu este posibila, va recomandam sa instalati ferestre VELUX. Acestea se monteaza in planul acoperisului, in pozitia dorita si ofera o cantitate de lumina naturala mai mare decat clasicele ferestre verticale. Pentru a va proteja impotriva caldurii si a luminii puternice din timpul verii, ferestrele de mansarda pot fi dotate cu rulouri interioare sau exterioare. In cazul in care doriti si o protectie termica pe timpul iernii, va recomandam sa apelati la roletele exterioare.

Bucatarie la mansardaLuati in considerare toate sursele de iluminare

Bucataria de la mansarda trebuie sa fie bine iluminata, de aceea va recomandam sa suplimentati numarul de ferestre, beneficiind in acest fel de cat mai multa lumina naturala. Ferestrele instalate in plan vertical, sau in planul acoperisului ( ferestrele de mansarda ), ar trebui sa va ofere cantitatea de lumina naturala conform standardelor in vigoare.

In cazul in care din diverse motive nu puteti adauga ferestre suplimentare, puteti apela la solutii de iluminare artificiala. In acest caz, una din cele mai utilizate solutii o reprezinta lustrele cu brate care pot fi reglate, atat orizontal cat si vertical. In acest fel veti putea ilumina exact acea zona care are mai mare nevoie, atunci cand aveti nevoie.

Retineti faptul ca bucataria de la mansarda ar trebui sa fie un spatiu simplu si aerisit, dar in acelasi timp functional si practic .